Szupercella - légzuhataggal

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, és A Szupercella.hu – Viharvadászok Egyesülete csapata is megerősítette, hogy a szombat este pusztító vihar egy szupercellává fejlődött zivatar volt, egy heves légzuhataggal.

Az egész azzal indult, hogy a késő délutáni órákban záporok alakultak ki térségünkben, ezek a záporok kellő nedvességgel látták el a légkőrt, hogy egy zivatar is kialakuljon. Ez a zivatar fejlődött tovább szupercellává és okozta a Down Burst – Légzuhatagot. A lenti radarképeken jól látszik, hogy szupercellává fejlődik a zivatar, és később valószínűleg a térségünk felett kettéválik. És halad tovább Észak Kelet felé. A második radarképen már látszik a kettéválás fázisa. 

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A légzuhatagban szinte biztos, hogy 100 km/h feletti széllökések voltak, de lokálisan lehetett 120 km/h vagy kis eséllyel az feletti széllökés is. Hasonló vihar pusztított 2017 Július 10.-én Balatonvilágosban, ott el van helyezve egy Országos Meteorológiai Szolgálat által üzemeltetett szélmérő, és az a szélmérő 157 km/h széllökést mért abban a viharba, egy ehhez hasonló légzuhatag, már képes olyan pusztítást végezni mint ami városunkban pusztított, pl nagyobb fák kidöntése, kisebb nagyobb tereptárgyak, akár sziklák reptetésére is.

A Duna mint sík felszín, jelentős mértékben felgyorsíthatta a légzuhatagot.

Miért zárható ki a tornádó?

A Down Burstok egyik fajtája a micro burst (kevesebb mint 4 km átmérőjű területet érint), Szupercellás csapatnak is elküldtem a képeket a károkról és megvizsgálták, sikerült megállapítaniuk hogy a fák egy irányba törtek illetve dőltek, tornádó esetén a fák inkább csavartan törtek volna ki. Az alábbi képek jól ábrázolják a tornádó, és a micro burst okozta károkat. 
És még egy valami jellemző a tornádókra, dübörgő hang, mintha tehervonat haladna el mellettünk.

Tornádó okozta kár (Tornado Damage: Trees down in different directions)
Mico Burst okozta kár (Microburst Damage: Trees down in a diverging pattern)
Tornádó okozta kár (Tornado Damage: Trees down in a cyclonic pattern)
Mico Burst okozta kár (Microburst Damage: Trees down in a diverging pattern)

Az fenti képek forrása a link alatt találhatóak: Link

A Down Burstok / Micro Burstok csapadéksávjai képesek olyan formákat alkotni mintha tornádó tölcsére lenne, és az egyik villámfotón is ez látszott.

Nagyon szépen köszönöm a beküldött fotókat, a viharról, és a károkról egyaránt, sokat segítettek a beazonosításban, hogy valójában mi is történt, kis városunkban. Ezekből gyűjtöttem össze néhányat. 

Készítette: Muka Ádám

Készítette: Drexler Zsuzsi
Készítette: Zsuzsanna Szv-Ksz
Készítette: Terka Szolnoki
Készítette: Farkas Mikulás
Készítette: Júlia Pásztor
Készítette: Júlia Pásztor
Készítette: Júlia Pásztor
Készítette: Júlia Pásztor

Országos Meteorológiai Szolgálat tanulmánya: Link

Copyright 2020 - Göd időjárása - Drón fotók: Hranecz Attila