Down Burst / Légzuhatag

Tegnap kora esti órákban kezdett kialakulni a zivatar, kezdetben még csak jelentéktelen csepergés volt az alábbi gomolyfelhőzetből. 

Készítette: Göd kistérségi időjárás

Ez után megnéztem a radarképet, nagyjából 18:45 magasságában, erősödni kezdett a zivatart, és egy erős Monocellás zivatarrá fejlődött, amiből egy úgynevezett Down Burst alakult ki. Az általam mért legerősebb széllökés 63,4 km/h volt a 4 méter magasan elhelyezett szélmérőmön, de a károkból következtetve becslésem szerint megvolt 100 km/h feletti gust is. Csapadék automata szerint 13,2 mm volt, zöldike mérőmbe 20 mm csapadék volt. Sajnos picit összezavarta az automatámban a tegnapi adatokat a sorozatos áramkimaradások.  

Forrás: Windy.com kialakulás fázisban.
Készítette: Drexler Zsuzsi 19:02-kor készítették Vöröskőről!
Készítette: Terka Szolnoki Szentendréről
Készítette: Zsuzsanna Szv-Ksz
Készítette: Farkas Mikulás
Készítette: Farkas Mikulás
Készítette: Farkas Mikulás
Készítette: Farkas Mikulás

A felhő alapján monocellás zivatarnak tűnik, nincsen jellegzetes szupercella struktúrája. Tisztán kivehető a Légzuhatag is. 

Down Burst: A légzuhatag (downburst), vagy más néven lecsapó(dó) légtest olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közelében. Jellemzője, hogy mindössze pár percig tart, de azalatt akár 240 km/h-s szélsebesség is előfordulhat. Az okozott kár a légzuhatag lokális jellege és romboló ereje miatt a felületes szemlélő számára tornádó nyomainak is tűnhet, bár tüzetesebb elemzés során rendszerint felderíthető a valódi ok, elkülöníthető a kétféle jelenség. Egy downburst mérete szerint két kategóriába sorolható be: microburst-nek akkor nevezzük, ha 4 km-nél kisebb az átmérője, míg macroburst-nek a 4-km-nél nagyobbakat hívjuk. Amennyiben nem ismerjük a pontos kiterjedését, vagy általánosságban beszélünk róla, akkor marad a downburst kifejezés. A légzuhatagokat elkülöníthetjük aszerint is, hogy milyen csapadékviszonyok jellemzik őket. A száraz légzuhatag a kevés vagy semennyi csapadékkal nem járó légzuhatagot jelenti. Ebben az esetben a csapadék még azelőtt elpárolog, mielőtt elérne a talajig. Ellenben nedves légzuhatagról akkor van szó, ha az számottevő csapadékkal érkezik. Mindkét típus jellegzetes légrétegződési viszonyokkal, felismerhető meteorológiai jellemzőkkel rendelkezik.

Forrás: https://www.met.hu/

Radarképen jól látszik mikor a legerősebb volt a zivatar, hogy 63 dBZ reflektivitása volt. 

Sajnos rengeteg pusztítást végzett a vihar a környéken, sok kár keletkezett. 

Készítette: Mészáros Péter

A cikket folyamatosan próbálom frissíteni, amint érkezik új fotó.