Zivataros nap 2020.06.07

Szombati Facebook posztomban beszámoltam róla, hogy Vasárnap ismét kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Az első zivatarok a Déli órákban jelentek meg a radaron nagyjából Szekszárd – Tatabánya vonalon. És lassan haladtak észak kelet felé. Ezek a zivatarok nagyjából 17 óra magasságáig maradtak életben, utána szétoszlottak.

Radarkép 12:30 Forrás: https://www.windy.com/

Forrás: Blitzortung Link

Zivatarok dél nyugat irányban, később ezek feloszlottak, mielőtt ideértek volna.  

És akkor jött a kora este, gyengén felhős éggel. Közvetlen naplemente után, dél – dél nyugat irányban szinte azonnal elkezdett dolgozni az emelt konvekció. És nőttek magasba a tornyok. Fél 10 magasságába már dél felé villámlás látszódott. A Budapesttől dél nyugatra lévő cella villámai látszhattak, Érd magasságában.

Radarkép 21:43 Forrás: https://www.windy.com/
Villámtérkép

Forrás: Blitzortung Link

Este 10 óra környékén még nem úgy látszott, hogy térségünkbe zivatar fog érkezni. Sőt úgy látszott a radarképen, hogy az északi része elgyengül.

Radarkép 22:00 Forrás: https://www.windy.com/

De amint haladt tovább a rendszer észak kelet irányba, és érte el nagyjából a Pilist, és a Duna vonalát szinte azonnal berobbant, ekkor már nyugat irányból is villámlott, és már dörgések hangját is lehetett hallani fél 11 környékén.

Radarkép 22:20 Forrás: https://www.windy.com/
Villámtérkép este fél 11 magasságában

Forrás: Blitzortung Link

A zivatar 11 óra körül ért ide, több hullámban érkezett az intenzív csapadék. A zivatart felhő, és lecsapó villámok jellemezték.

Radarkép 22:48 Forrás: https://www.windy.com/
Fotó: Hranecz Attila

23:30 magasságában egy második hullám is kialakult a Pilis felett, intenzív csapadékkal szintén átvonult felettünk. Ekkor az első hullám eleje már Váchartyán – Veresegyház – Gödöllő térségében járt.

Radarkép: 23:30 Forrás: https://www.windy.com/

És még ez után se volt vége, ugyanis 0:46 környékén az észak nyugat felől érkező gyenge hidegfront hatására a rendszer nyugati része újból berobbant, és újabb intenzív gócok alakultak ki.

Radarkép 0:40 Forrás: https://www.windy.com/

A rendszer nagyjából éjjel 2 óra után hagyta el térségünket, ekkor még lehetett hallani halk dörgéseket.

  • Az automatám 8.2 mm csapadékot mért
  • A zöldike pedig: 11,5 mm csapadékot.